De Labradoodle rasstandaard

2 nov 2023

De Labradoodle rasstandaard uitgelegd

Aanvankelijk bestond er alleen maar de Standard (groot) Labradoodle. De Medium variant ontstond pas later door het kruisen van een Miniature met een Standard. Tegan Park Research and Breeding Center (opgehouden te bestaan in 2008) presenteerde pas in 1998 de eerste Miniatures Labradoodle (kleintjes) aan het publiek.

Vanaf dat moment zijn er drie varianten in grootte bij de Labradoodles te onderscheiden:

Miniature (small/klein), 14- 16 inches , 10 – 15 kg
Medium (midden maat), 16 – 19 inch , 15 – 18 kg
Standard (groot), 19 – 25 inches , 20 – 35 kg

Korte rasbeschrijving van de Labradoodle

Lichaamsbouw
De Labradoodle is een atletische, goed gespierde, compacte hond, een in verhouding grote afgeronde kop met een medium stop, de staart is sabelvormig en wordt laag gedragen en beweegt voortdurend zoals bij een Labrador.

Beweging
De hond beweegt zich heel soepel en sierlijk waarbij het lijkt of hij over de grond danst.

Vacht
De beharing is over het gehele lichaam van gelijke lengte en de hond verliest geen (of nauwelijks) haren. Er zijn verschillende vachttypen (een ondervacht is niet toegestaan): een wollige vacht (curly wool, zoals bij een poedel), open fleece vacht (hangt in golvende strengen) en curly fleece vacht (hangt in gedraaide strengen). Als de vacht geborsteld wordt ziet de vacht er “fluffy” uit. Na verloop van tijd of als de vacht vochtig gemaakt komen de strengen weer terug. Deze vachttypen komen in verschillende kleuren voor. In een nest kunnen verschillende kleuren voorkomen. Er bestaan ook zgn. “multicolors” (Labradoodles met meerdere kleuren).

Karakter
Hij heeft een vriendelijk, open en intuïtief karakter. Hij hangt graag de clown uit. De hond zoekt voortdurend oogcontact, is levendig maar wordt rustig zodra hij aangeraakt wordt. De hond is gemakkelijk af te richten en te trainen. Tegenwoordig worden de labradoodles in gezet als hulphond!!

Allergievriendelijkheid
De Labradoodle verhaart en ruikt niet als een hond. Mensen met een hondenallergie reageren niet of nauwelijks allergisch op de aanwezigheid van de Labradoodle. Deze eigenschappen komen alleen voor bij op de juiste manier gefokte Labradoodles!

De verschillende Labradoodles varianten:

F1 die verharen nog wel (labrador  keer poedel)
F1B is een labradoodle f1 keer poedel.
f2 is een labradoodle f1 keer f1.
Zo kun je door tot de laatste generatie F8.

Wat ik zelf erg prettig vind aan deze honden is dat ze erg lief, vriendelijk en heel graag onder de mensen zijn.
Zeer geschrikt voor mensen die hulp nodig hebben die ze via een hond kunnen krijgen.

Onze Labradoodle Tara

Ze zijn erg leergierig dat heb ik zelf gemerkt met onze Tara.  Tara is een F1 labradoodle en ik ben erg blij met haar.
Ze heeft van beide ouder dieren iets mee gekregen. Maar vooral van haar vader het karakter en het statige zitten. Wat ik wel gemerkt heb is dat er in Tara erg veel jacht in zit en soms ben ik er niet blij mee.

Mensen kijk wel goed als jullie een hondje willen nemen! Vooral wat voor een ras want niet elk ras past bij u en uw gezin. Via internet kun je allerlei testen doen om te kijken welk ras bij jullie past. Ik hoop dat ik jullie genoeg info heb gegeven over de labradoodle zijn rasstandaard.

Groetjes,
Joyce Velsen
Hondencentrum Joy

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *