Raskenmerken bepalend voor het gedrag van uw hond

15 feb 2024

In het vorige artikel omschreven we de definitie van het gedrag van de hond. We concludeerden dat het gedrag bepaald wordt door heel wat factoren: raskenmerken, keuze van een goede fokker, de het persoonlijkheidstype van de hond en een juiste interne en externe socialisatie.

Zoal beloofd zullen we in een artikelenreeks ieder aspect apart behandelen.

Raskenmerken
Laten we de spits afbijten met de raskenmerken. Bij honden is sprake van een ras, als het dier is gedomesticeerd en herkenbaar is als een lid van dat ras. Hoe een ras er uitziet wordt beschreven in een rasstandaard. Deze wordt bepaald door een rasvereniging die zich bezighoudt met het fokken van die dierrassen.

Hondenras ontstaat door het fokken
Een hondenras is een groep honden met in uiterlijk en gedrag overeenkomstige eigenschappen. Een hondenras ontstaat doordat mensen selectief op deze kenmerken fokken. De keuze van een ras is een zeer individuele beslissing. Wat trekt je als kandidaat eigenaar aan: het uitzicht van je hond, het temperament, het fysiek uithoudingsvermogen of het ontbreken ervan, de graad van gehoorzaamheid, het gedrag ingegeven door het ras…..?

Oorspronkelijk werden honden vooral geselecteerd op het vermogen om bepaalde taken uit te voeren. Daarbij werd gelet op zowel mentale (zeer belangrijk) als fysieke eigenschappen, maar vooral op de eerste. Zo is een sterke jachtdrift belangrijk voor een jachthond, maar hetzelfde gedrag is voor een waakhond juist ongewenst. Tegenwoordig zijn er meer dan 300 hondenrassen door een kennelclub erkend en het aantal erkende rassen groeit nog steeds.

Fokkers zijn vaak voorstander van een steeds verdere opsplitsing van rassen. Dat heeft een technische reden, het zuiver fokken van de per ras vastgestelde eigenschappen. Maar het heeft ook te maken met het feit dat kampioenschapsprijzen per variëteitsgroep beschikbaar gesteld worden: meer groepen, meer prijzen. De steeds verdergaande opsplitsing van soms toch al kleine populaties verergert echter het probleem van inteelt.

Raskenmerken sturen het gedrag van de hond
Maar waar je je vooral bewust van dient te zijn is dat een raskenmerk in grote mate het gedrag van de hond stuurt. Het zou te ver gaan voor ieder ras hierop in te gaan; heb je specifieke vragen hierover, kan je best informatie vragen aan een specialist. Voor de keuze van een ras kan je best je eigen levensstijl onder de loep nemen. Heb je daar een goed zicht op, kom je vanzelf bij een ras uit dat het best bij je manier van leven past. Ook hier kan je voor raad bij kenner terecht, maar de uiteindelijk ligt de beslissing bij jou.

In het volgende artikel zullen we de keuze van de fokker belichten. Bedenking: als we het over de aanschaf van de hond hebben, denkt iedereen automatisch aan een pup. Dat heeft voordelen, maar ook vele nadelen. Ooit eens gedacht aan de redden van een asielhond?

Eddy Veugen
hsnatteneuzen.com

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *