Labrador retriever mijn droomras deel 1

9 nov 2023

Er is mij gevraagd een verhaal te schrijven over mijn ras de Labrador Retriever. Bij mij begon het allemaal al toen ik nog een klein meisje was en thuis bij mijn ouders woonde.

Geschiedenis van Labrador Retrievers v.h. Hondenpaleis

Daar hadden we een hond gehad Cavalier King Charles Spaniel en later een kruising Duitse Herder en Schotse Collie. Tegenover ons woonde een familie met twee Labradors een zwarte en een blonde. Ik vond het toen al geweldige honden en besloot dat als ik later groot was zelf ook zo’n hond wilde.

De mogelijkheid kwam om aan een hond te beginnen toen ik parttime ging werken. Het kriebelde al een lange tijd. Ik had toen nog niet veel geduld dus er moest snel een hond komen hierdoor werd het een kruising Labrador Retriever/Flatcoated Retriever Sam kwam bij ons wonen. Wat een doerak was dat!

Bruine Labrador Retriever

Enkele jaren later was er een hond uit onze omgeving een bruine Labrador Retriever die een nieuw huis zocht en Zoë werd liefdevol door ons in huis genomen. We hebben nog een tijdje een West Highland White Terrier erbij gehad maar dat ging niet helemaal goed samen en in overleg met een goede vriendin hebben we besloten dat zij bij haar ging wonen waar ze het heel goed heeft.

Fokken met Labradors

Mijn droom was om ooit zelf een nestje te fokken met Zoë. Ik had helemaal geen verstand van de fokkerij en ging op zoek naar informatie. Door privé omstandigheden kwam het er niet van om met Zoë te fokken en toen ze zes jaar was hebben we het wel nog geprobeerd maar helaas bleef ze leeg. Achteraf was dit goed omdat we nu alle rust en tijd hadden om alles grondig uit te pluizen en op zoek te gaan naar een pup geschikt voor de fok.

Afscheid van kruising Labrador Sam

Toen kwam de tijd dat we afscheid moesten nemen van mijn eerste eigen hond Sam. Na een leven van 13,5 jaar was hij echt aan zijn einde en moesten wij hem verlossen. Dit was een moeilijk moment die lange tijd een leegte heeft gegeven. Hij was toch zo’n beetje mijn eerste kind en mijn trouwste vriend die al mijn lief en leed de afgelopen jaren had gedeeld. De pijn slijt weg en enige tijd later kwam Xara een bruine Labrador Retrieverpup bij ons gezin. Zij is de stammoeder van onze kennel v.h. Hondenpaleis.

Nederlandse Labrador Vereniging

Wij hebben ons aangemeld bij de Nederlandse Labrador Vereniging (NLV) en kregen heel veel informatie op shows van andere fokkers en het verenigingsblad De Labradorpost. Ook het boek De Labrador Retriever van de NLV heeft ons heel veel informatie verschaft over het fokken met honden. Wij wilden fokken volgens de voorwaarden van de vereniging om zo de rastypische eigenschappen van de Labrador Retriever te behouden. De gezondheid en het karakter staan bij ons voorop gevolgd door schoonheid. Labradors zijn zeer lieve gezinshonden die graag voor je werken met een sterke “will too please” en het leuk vinden om lekker bezig te zijn met trainen, apporteren etc.

Woensdag volgt deel 2 van het artikel ‘Labrador retriever mijn droomras’

Door: Petra Geleijnse, eigenaresse en fokker van Labrador Retrievers v.h. Hondenpaleis

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *