Geleidehond en begeleider helpen mee in een wijkschouw

15 feb 2024

Iemand van de wijkopbouw benaderde me met de vraag of ik mee wilde doen aan een wijkschouw. Want ja uiteindelijk lopen mijn geleidehond Easy en ik overal door de wijk en misschien zijn er punten in de wijk die aandacht nodig hebben die andere niet op vallen.

Zo was de eerste wijkschouw bedoelt om te kijken of de vernieuwde hoofdstraat goed was aangepast. Nou nee. De straten lopen nu door op de hoeken en er is geen verschil meer waar te nemen tussen stoep en rij weg. Geleidehonden leren in principe te stopen voor elke stoep. Maar ja die is er niet. En ook geen kleurverschil in de wegdek. Want ook daar kan je je hond op laten anticiperen.

Want al is er maar een strookje anders is dan ziet de hond dat en kan je hem leren daar voortaan voor te stoppen al dan niet met behulp van je geleidehondenschool of een ander ziend persoon die je even wil waarschuwen dat je de plek nadert en daardoor je hond op tijd kan leren te stopen en te belonen. Je bent alleen aangewezen op je witte taststok dan voel je dus ook niets wat dat verschil in wegdek en stoep aangeeft.

Bij de tweede wijkschouw was nu iedereen die belangrijk is in de gemeente aanwezig, zoals politie, jongeren werkers maar ook mensen van plantsoenen en anderen. Ik kwam aanlopen op het verzamel punt met Easy, iedereen in paniek want ze stonden in de weg en moesten ruim baan maken. Dus maar uitgelegd dat ik ook mee ging doen en iedereen rustig kon blijven staan. Daarna in een grote groep door de buurt lopen , grappig is dat opeens mensen van dicht bij zien hoe geleidehond Easy daad werkelijk haar werk doet.

Vol verbazing vertelde ze me hoe Easy om bepaalde hindernissen liep en hoe ze haar werk in het algemeen doet. Uiteraard ook nog veel de opmerking van het feit dat Easy een poedel is en dan ook nog geleidehond. Op een punt kwamen we, waar van de week, een mevrouw met fiets en al de gracht was ingereden en hoe gevaarlijk dat wel niet was, tja ik denk dat er meer alcohol in het spel was want het gaat mij echt niet lukken als ik Easy aan mij zij heb om in die gracht te belanden.

Verder natuurlijk hondenpoep als groot probleem, Gelukkig doen mijn honden het alle drie lekker in het losloopgedeelte van het park, ook al moet ik daar een kwartiertje voor lopen. Mijn honden weten niet beter dat ze pas daar wat mogen doen en stoppen onderweg dan ook niet. En nogmaals verteld over die nieuwe gelijkvloerse kruisingen die niet echt handig zijn, dus kwam er een discussie hoe en wat ze daar aan moeten doen. Tja als men van te voren het gehandicapten platform in de herbestrating hadden betrokken dan hoefden men niet later het weer aan te passen.

Ik ben best trots op Easy dat ze in zo’n grote groep gewoon werkt en iedereen die mee was weer eens kon zien hoe belangrijk het werk van een geleidehond is.

Groetjes Esther en Easy

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *