Kynologisch Gedragstherapeut stelt zich voor

15 feb 2024

HondenEnPuppies.nl is een samenwerking aangegaan met Sandra Peeters, Kynologisch gedragstherapeut afgestudeerd aan de Martin Gaus Academie.  In dit artikel stelt Sandra zich voor.

Wat is een Kynologisch Gedragstherapeut?

Een kynologisch gedragstherapeut is een moeilijke naam voor een gedragstherapeut voor honden. Zij zijn de mensen waar u terecht kunt voor alle problemen die u maar met uw hond kunt hebben.

Het verschil met een hondentrainer is dat zij, door een gerichte opleiding, meer kennis en inzicht hebben in hondengedrag. De meeste hondentrainers (uitzonderingen daargelaten) helpen u met het trainen van uw hond (commando’s aanleren) en weten de basis van hondenopvoeding. Daar zit een belangrijk verschil: hondentrainers helpen u met het trainen van uw hond zodat u een fijne kameraad krijgt. De Kynologisch gedragstherapeut helpt u met het opvoeden of heropvoeden van uw hond en komt met name om de hoek kijken als u problemen ervaart in het gedrag van uw hond.

Een kynologisch gedragstherapeut helpt bij het verkrijgen van inzicht in het gedrag van uw hond(en). Ze zijn in staat de prikkel(s) en de oorzaken van het gedrag van uw hond te achterhalen, waardoor u samen een gerichte therapie (training) in kunt zetten. Hij leert eigenaren om te gaan met hun hond, laat hen begrijpen wat er aan de hand is en wat zij zelf (eventueel onder deskundige begeleiding) kunnen doen om het gedrag van hun hond in betere banen te leiden.
De meeste gedragstherapeuten komen bij u thuis, omdat het probleemgedrag zich in de thuissituatie voordoet. Het hoeft dus niet zo te zijn dat uw hond zich overal op dezelfde manier gedraagt.

Wat is probleemgevend gedrag bij honden?

Onder probleemgedrag kunt u al het gedrag plaatsen waar de eigenaar of zijn omgeving last van heeft. We spreken liever niet van probleemgedrag, maar van probleemgevend gedrag, omdat dit gedrag niet meteen ook gestoord gedrag is. Veel probleemgevend gedrag is voor een hond juist natuurlijk gedrag, zoals jagen en prooinijd.

Voorbeelden van probleemgevend gedrag zijn:
– Onzindelijkheid;
– Overmatig blaffen;
– Niet alleen kunnen zijn;
– Overactiviteit / ADHD;
– Slopen;
– Uw hond vindt bezoek niet leuk;
– Uitvallen naar andere honden of mensen;
– Grommen en/of bijten, agressie;
– Voerbaknijd, prooinijd;
– Honden binnen de eigen roedel die vechten;
– Angsten, bijvoorbeeld vuurwerkangst of bang voor mensen/honden;
– Pica (eten van vreemde voorwerpen),
– Coprofagie (eten van ontlasting);
– Enz.

Wat kunt u verwachten bij een consult bij een Kynologisch Gedragstherapeut?

Bij een consult zal de gedragstherapeut u veel vragen stellen. Sommige vragen kunnen voor u overbodig lijken, maar meerdere zaken kunnen met elkaar samenhangen. Ook het gedrag zal geobserveerd en beoordeeld worden. Na alles in kaart te hebben gebracht, zal de gedragstherapeut zijn of haar bevindingen voorleggen. Daarna wordt een behandelplan opgesteld en kunt u samen aan de slag.

Belangrijk hierbij is om rekening te houden met het feit dat u gewoonten zult moeten doorbreken, van uw hond, maar ook van uzelf. Veel mensen denken dat een therapeut even langs komt en dat het probleem dan verholpen is. Niets is echter minder waar, u wordt geleerd hoe uzelf het probleem kunt aanpakken. Dus in feite lost u zelf (met begeleiding) het probleem op. Dat is nodig omdat het probleem van uw hond met u als eigenaar samenhangt. U hoeft zich geen zorgen te maken om dingen die u wellicht fout heeft gedaan in de opvoeding van uw hond. Iedereen maakt fouten, van fouten is te leren en nog belangrijker; fouten zijn te herstellen.

Een consult kost geld, maar u krijgt er veel voor terug. Het gesprek duurt vaak al 1,5 tot 2 uur en de gedragstherapeut werkt thuis ook nog alles voor u uit. Vraagt u de betreffende persoon gerust, wat u voor het bedrag kunt verwachten. Vaak staat het ook al op de website vermeld.

Belangrijk is wel om u te realiseren dat, indien u een gedragstherapeut nodig heeft, u deze het beste zo snel mogelijk in kunt schakelen. Wanneer het gedrag pas net aan het ontstaan is, of nog niet lang bestaat, is er nog geen tot weinig sprake van gewoontevorming en heeft u meer kans op succes wanneer u snel ingrijpt.

Hondencentrum Cincerity

Als gedragstherapeut vind ik het belangrijk dat mensen rekening houden met de hond die ze in huis hebben gehaald. Kijken naar wat honden nodig hebben en naar de rasspecifieke eigenschappen die de hond heeft. Daarom bied ik mijn advies aan om de juiste hond uit te kiezen bij het aanschaffen van een hond. De belangrijkste reden voor herplaatsing van een hond is een mismatch tussen hond en eigenaar. De karakters van de hond gaat dus niet goed samen met de karakters van de eigenaren.

Verder bied ik naast gedragstherapie ook Puppy Coaching aan, om te proberen te voorkomen dat gedragstherapie ooit nodig zou zijn. En als laatste geef ik les in Treibball, omdat verveling en onderstimulatie een belangrijke oorzaak is voor het ontstaan van probleemgedrag. Treibball is een hondensport waarbij de hond grote gymballen een goal in drijft zie het artikel over Treibball van gisteren. Honden die van oorsprong drijven kunnen veel baat hebben om deze drift op ballen te leggen, in plaats van op fietsers, voetgangers en auto’s. Echter alle honden kunnen veel plezier beleven aan deze sport.

Ik ben afgestudeerd aan de Martin Gaus Academie en sta op onderstaande link vernoemd, als u op deze pagina klikt op “Afgestudeerde Kynologisch Gedragstherapeuten” Mijn werkveld is Limburg en Zuid-Oost Brabant en ik werk samen met de Martin Gaus Hondenschool te Roermond.

Met vriendelijke groet,

Sandra Peeters
Kynologisch Gedragstherapeut
Hondencentrum Cincerity
Cincerity.nl

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *