Je hond rauw vers vlees voeren is enorm in opkomst

2 nov 2023

Je hond rauw voeren is steeds meer in opkomst. Daarbinnen zijn er weer een soort stromingen te herkennen. Er is BARF (Bones and Raw Food of Biologically Appropriate Raw Food), een kreet die min of meer gelanceerd is door de Australische dierenarts Ian Billinghurst. Inmiddels gebruiken we de term voor het zelf samenstellen van rauwe/verse voeding.

Dan is er nog voeren volgens het prooidiermodel, wat van Tom Lonsdale afkomstig is. Hij promoot het voeren van hele prooidieren, omdat daar de verhoudingen van bot, vlees en orgaan al goed in verdeeld is. En dan heb je nog NRV (Natuurlijk Rauw Voeren), een stroming die de theorie aanhangt dat wolven helemaal niet de ingewanden van hun prooidier eten en dus geen groente of fruit nodig hebben.

Waarom je hond rauw vlees voeren?

Honden hebben hetzelfde spijsverteringssysteem als dat van hun (vermeende) voorouders, de wolf. Tanden om te scheuren en te kluiven en een korte darm dat geschikt is voor het verteren van vlees. In brok is het hoofdbestanddeel graan, voedsel dat een wolf niet eet. Bovendien zijn verdere toevoegingen van brok nogal dubieus en van onbekenden afkomst.

– Honden die rauw voer eten hebben schonere tanden. Graan blijft plakken aan de tanden en het kauwen van botten en vuile pens werkt als een tandenborstel.

– Honden kunnen met brokken niet hun hele maag vol eten. Met rauw voer kan dat wel. Het zorgt voor een voldaan gevoel. Honden hebben een harmonica-achtige maag, die uitzet wanneer hij eet. Alleen met het rauw voeren is het verantwoord een hond zich helemaal vol te laten eten.

– Honden die rauw voer krijgen, zijn over het algemeen gezonder. Dit omdat ze voedingsstoffen krijgen die geheel is aangepast aan hun behoeften. Zo komt voedingsintolerantie bij brokhonden veel meer voor, wat al een teken is dat dit voedsel niet geschikt is. Ze zijn vanwege het zuurdere maagzuur beter bestand tegen ziektekiemen en doordat de spieren van de maag meer getraind wordt is er minder kans op een maagkanteling (wel moet je voor de zekerheid alle voorzorgsmaatregelen in acht blijven nemen!).

– Een hond heeft eindelijk weer wat te doen! Hij kan zich helemaal storten op het scheuren en uit elkaar trekken van zijn prooi. Ze vinden het prachtig, omdat het tegemoet komt aan hun natuurlijke behoeften.

Wat voer je als je rauw voer geeft?

In een prooidier zijn alle componenten al optimaal verdeeld. Als je zelf samenstelt, dan geef je ongeveer 15 % bot, 15 – 20 % orgaan, 50 – 60 % vlees en 10 -15 % groenten. Een volwassen hond eet gemiddeld 2% tot 7% van het ideale lichaamsgewicht, afhankelijk van de grootte van de hond. Een pup eet gemiddeld 5% tot 10% van het huidige gewicht, ook hier weer afhankelijk van de grootte van de hond.

Je hond wel of geen groente geven:
De meningen zijn hierover verdeeld, of honden dit nu wel of niet nodig hebben. Mijn mening is dat het weinig uitmaakt. Stel dat honden dit niet nodig zouden hebben. Feit is dat wij onze honden niet op overleving zetten,maar goed moeten verzorgen en dus voeden. Honden kunnen uit groenten en fruit, mits gepureerd of gekookt, veel nuttige stoffen halen. Dus ik ben  voor het geven van groenten. Gepureerd lusten mijn honden het niet (dit is nog beter dan koken), dus ik kook het. Nu eten ze het met smaak.

Rauw voeren kan niet zomaar!

Rauw voeren kun je niet zomaar gaan doen. Je moet heel goed weten wat je doet. Zo zijn qua bot alleen niet dragende delen geschikt om te eten. Verder moet bot rauw zijn, want gekookt of gebakken bot splintert.  Je kunt honden niet zomaar op rauw voer zetten als ze dat niet gewend zijn. Dit moet geleidelijk gebeuren, dus zijn er ook beginnersbotten. De ph waarde van het maagzuur om brokken te verteren is ongeveer 6-7 (ongeveer neutraal), wanneer hij vlees en bot moet verteren is het 1-2 (gelijk aan zoutzuur). Honden moeten leren om zo’n zuur maagzuur aan te maken, anders kunnen met name botten niet verteerd worden.

Bot stopt en orgaan laxeert. En groenten die boven de grond groeien laxeren, terwijl groenten die onder de grond groeien stoppen. Deze moeten dus in goed evenwicht zijn.

Laat je dus goed informeren voordat je aan rauw voeren begint! Ook hier geldt: Bezint, eer gij begint.

Meer weten over rauw voeren en de voordelen ervan?

E-booK van Mogens Eliasen (zeer goed en in het Nederlands): http://k9joy.com/RauweVoedingVoorHonden/index.php?camp=5_em

Wil je graag reageren of heb je vragen, dan kan dat natuurlijk vanwege de mogelijkheden die deze website biedt. Indien gewenst, zal ik terug reageren.

Met vriendelijke groet,

Sandra Peeters
Hondencentrum Cincerity

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *